Saunominen on omanlaista mindfulnessia

posted in: Rönölän uutiset | 0

Suomalainen saunaperinne perustuu paljolti rauhoittumiseen. Saunassa vapautetaan mielestä kaikki stressaavat ajatukset. Istutaan rauhassa ja rentoudutaan. Toivottaessamme sinut tervetulleeksi neuvomme sinua hidastamaan vauhtia. Saunominen on yhdenlaista mielenhallintaa, keskittyen oman itseensä ja rauhoittaen mielensä. Lämpö rentouttaa lihasjännitystä. Kun hikipisarat nousevat iholle, on aika astua ulos raikkaaseen ilmaan ja pulahtaa järviveteen – talvikaudella avantoon ja kesällä vähemmän kylmään järveen. Kylmäshokki aktivoi immuunijärjestelmää ja rentouttaa erittäin tehokkaasti tankaten kehoon endorfiineja. Toista saunalöylyttelyä ja uimista tai kastautumista muutaman kerran ja syvä uni on taattua.

Saunan terveyshyötyjä ei saa aliarvioida. Säännölliset saunakäynnit parantavat sekä ruumiin että mielen hyvinvointia.

Täydellinen “sauna löyly” on jotain, jota ainakin me suomalaiset etsimme loputtomasti. Sana ”löyly” ei ole käännettävissä yksinkertaisesti edes ulkomaan kielille, sillä se tarkoittaa enemmän kuin vain höyryä. Löyly on käsite siitä, miten höyry kulkee ja pysyy saunatilassa, kuinka kosteaa se on ja mikä lämpötila on – ei saa olla polttavan kuumaa eikä toisaalta liian laimean lämpöistä. Täydellisen löyly-kokemuksen temppu on siinä, miten sauna lämmitetään. Se onkin jo taidetta, jossa jokaisen mestarin tulos arvioidaan.

Yksi kolmesta saunastamme on ikivanhan perinteinen sauna: savusauna.

Savusaunat ovat olleet yleisiä aina rautakaudelta asti. Savusaunan lämmittäminen on taidetta, joka ei sovi äkkipikaiselle luonteelle. Rönölässä saunaamme lämmitetään kahdeksan tuntia ennen kuin se on valmis! Yleensä valmistelu kestää vähintään 4–6 tuntia. Savusaunassa ei ole savupiippua, joten kiuaskivien alla palavan tulen savu pysyy saunatilassa. Erityisen suureen kiukaaseen on ladottu satoja kiloja kiviä, joiden lämmittäminen vie paljon aikaa. Kun lämpötila on tarpeeksi korkea, on hiilimonoksidia sisältävä savu saatava poistettua ennen saunomista. Kun kuumalle kiukaalle heitetään vettä, muodustuu höyryä, joka vie mukanaan savun pois avoimista luukuista ja ovista. Mieto ja miellyttävä savun tuoksu jää sinne, ja se on savusaunan ominaisuus. Sauna ja kiuas saavat vielä rauhoittua tunninverran. Höyryisten löylyjen täytyy tuntua pehmeiltä. Päivätyön tuloksena lämpö pysyy savusaunassa pitkään. Rönölässä on lähes 800 kiloa kiuaskiviä säilyttävät lämpöä tehokkaasti. Jos sauna lämmitetään illaksi, niin se on vielä mukavan lämmin seuraavana aamuna.

Kaikki maailman paha on pois mielestä.

Savusaunassa on ainutlaatuinen tunnelma ja tuoksu. Se on erittäinen hiljainen, koska kiukaan alla ei ritise tulikaan. Ja paksut seinät äänieristävät ulkoiset olosuhteet. Maailma pysähtyy. Vaikka myrsky raivoisi ulkona, savusaunassa olet kuin kohdussa. Kaikki maailman paha unohtuu!

Article-sauna-is-place-of-mindfulness

Yllä oleva teksti on ote lehtiartikkelista  Kuukkeli Ylläs Times 2019 February Edition

Klikkaa tästä zoomataksesi artikkelisivun englannksi  tai  avaa tästä Kuukkeli joulukuun 2018 lehden suomenkielisen sivun.

 

Suomalaiset ovat saunomisen mestareita.

Tämän suorittamisen saralla suomalaiset erottuvat selkeästi muusta maailmasta. Me suomalaiset olemme epäilemättä saunamestareita – onhan meillä niitä yli kolme miljoonaa, mikä tarkoittaa saunoja olevan enemmän kuin yksi kahta kansalaista kohden. 21 REASONS TO LOVE FINLAND – Click to read more of greatest things about Finland

Tiesitkö seuraavaa?  Suomen väkiluku: 5’513’130 | Asuntoja: 3’003’000 | Autoja: 2’692’785 | Saunoja: 3’000’000 | Saunoja asunnoissa: 1’651’000 | Mökkisaunoja: 797´’845 | Mobiilisaunoja: 9’800

Tutustu lisää Rönölän saunamaailman tarjontaan tai varaa oma saunahetkesi nettikaupassamme!